Olej kokosowy

Olej kokosowy to naturalny surowiec o wszechstronnym zastosowaniu. Jest również jednym z najbardziej znanych i lubianych olejów roślinnych. Pierwotnie wykorzystywany był jedynie w gastronomii, jednak w ostatnich latach szczyt osiągnęła jego popularność także w kosmetologii.

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Nierafinowany olej kokosowy produkowany jest z młodych, świeżo zebranych owoców palmy kokosowej. Sprawia to, że jest najmniej przetworzony, a dzięki temu bogatszy w składniki odżywcze. To właśnie on cechuje się delikatnym, typowo kokosowym zapachem.

Olej rafinowany zaś wytwarzany jest z wysuszonego miąższu dojrzałych owoców kokosowych. Po wytłoczeniu olej jest poddawany rafinacji, bieleniu i pozbawianiu zapachu. To popularny tłuszcz spożywczy stosowany na całym świecie. W celach kosmetycznych zaleca się jednak sięganie po oleje nierafinowane.

Co zawiera olej kokosowy?

Nie bez powodu olej kokosowy uznawany jest za skarbnicę cennych związków. W jego składzie odnaleźć można bowiem między innymi:

  • 4% pełnowartościowego białka;
  • kwasy tłuszczowe, w tym laurynowy czy rystynowy oraz dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • witaminy – głównie E i K;
  • związki fenolowe;
  • minerały – głównie żelazo.

Dzięki tak skomponowanemu składowi olej kokosowy działa zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób będzie użytkowany.

Spożycie oleju kokosowego

Badania wykazały, że spożywanie oleju kokosowego:

  • zwiększa energię do działania;
  • wspiera proces odchudzania się, wspomaga utrzymanie wagi;
  • stymuluje metabolizm;
  • wpływa pozytywnie na równowagę flory bakteryjnej jelit;
  • działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo;
  • poprawia czynność tarczycy;
  • zmniejsza ryzyko rozwoju łagodnego przerostu prostaty;
  • chroni przed niektórymi chorobami cywilizacyjnymi;
  • poprawia czynność niektórych narządów wewnętrznych, w tym nerek i wątroby.

Spożycie oleju kokosowego wpływa pozytywnie również na kondycję skóry i włosów. Wiąże się to między innymi z faktem, że omawiany olej poprawia biodostępność witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na te struktury.

Bezwzględnie należy jednak pamiętać, że olej kokosowy wciąż jest tłuszczem. W rezultacie, jego nadmierne spożycie przyniesie więcej szkód niż pożytku. Jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, tak i tutaj zaleca się umiar. Zbyt częsta konsumpcja oleju kokosowego w nadmiernych ilościach podnosi ciśnienie tętnicze, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz podnosi poziom cholesterolu LDL. Dzięki temu powoduje zwiększenie tłuszczowej masy ciała, problemy żołądkowo-jelitowe, zaburzenia metabolizmu czy reakcje alergiczne.

Olej kokosowy w kosmetologii

Najczęściej omawia się wpływ oleju kokosowego na skórę i włosy. Nie bez powodu jest on częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji, jak również jest stosowany jako odrębny preparat. W dobrych sklepach otrzymać można wysokojakościowy olej kokosowy, który następnie wykorzystywany jest do przygotowywania domowych kosmetyków lub do olejowania włosów.

Olej kokosowy wykazuje silne właściwości nawilżające. Wspomaga barierę hydrolipidową naskórka, ma także właściwości przeciwzapalne w związku z zawartym w nim kwasem laurynowym oraz poprawia właściwości barierowe naskórka. W efekcie zapobiega utracie wody ze skóry i znacznie zwiększa jej nawilżenie. Należy wspomnieć, że olej kokosowy przyspiesza gojenie się ran, działa antybakteryjnie i chroni przed promieniowaniem UV. Można go stosować nie tylko do pielęgnacji skóry, ale również celem zwalczania infekcji bakteryjnych czy grzybiczych.

W przypadku włosów, olej ten wspiera zarówno kondycję całego włosa, jak i mieszka włosowego. Działa więc już u podstaw skóry głowy. Olejowanie włosów olejem kokosowym chroni je przede wszystkim przed wysuszającym działaniem promieni słonecznych, wiatru czy surfaktantów zawartych w szamponach. Włosy znacznie mniej się puszą i nie wypadają.

Bibliografia

  1. Fife D., Kokos. Naturalny antybiotyk, Wydawnictwo Vital, Białystok 2014.
  2. Piotrowska A., Totko-Borkusiewicz N., Klucznik A., Olej kokosowy – możliwości zastosowań kosmetycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2019.
  3. Kloskowska I., Olej kokosowy, Wydawnictwo Vital, Białystok 2020.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Informujemy, że nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies, a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).